Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Tuniek van Liselore Frowein

moeilijkheidsgraad **

Het Tuniek is origineel uitgevoerd in zwarte transparante organza zijde met ingeweven oranje raffia. Het betreft een kenmerkend ontwerp binnen haar signatuur vanwege de stofkeuze en het silhouet. In haar werk speelt Frowijn met lagen en prints; dit volumineuze transparante silhouet fungeert als bovenlaag in haar eerste collectie met gedessineerde catsuits uitgevoerd in lycra. Zo speelt Frowijn met het contrast tussen sport en luxe en ontstaat er een eclectisch en gelaagd spel tussen de transparante, wijdvallende voorgrond, en de strakke achtergrond. 

 

T-shirt van Alexander van Slobbe - Orson + Bodil

moielijkheidsgraad *

Het T-shirt is voor Alexander van Slobbe de ultieme vorm. Dit specifieke patroon dateert uit 1988, het is het eerste patroon wat van Slobbe heeft ontwikkeld voor zijn label Orson + Bodil. Het patroon is in zijn eenvoud een perfect ontwerp om uit te voeren in verschillende soorten materialen, zowel in rekbaar als niet rekbare stof. Het T-shirt zal in ieder materiaal een andere uitstraling hebben. 

 

C.C.01 Jeans van C. Cruden

moeilijkheidsgraad ***

De C.C.01 jeans is de eerste ‘garment essential’ van C. Cruden made in Japan 2009. De jeans is gemaakt van 8OZ selvedge denim heeft twee knoopsgaten aan de voorzijde en knopen aan de binnenzijde waardoor de taille verstelbaar is. Een bewuste keuze omdat de meeste mensen afvallen weer aankomen en vice versa. De voorkant heeft een boyfriend fit met een laag kruis, maar van achteren zit de broek mooi om de billen dankzij een speciaal kruiskoordje. Tevens kan de jeans door de hierboven vermelde verstelbare mogelijkheden ook in de taille worden gedragen. Een multi-task jeans dus. 

 

Omslagshawl van Frans Molenaar

moeilijkheidsgraad *

De omslagshawl is een iconisch ontwerp van Frans Molenaar. Het ontwerp is door de jaren heen uitgevoerd in diverse materialen; het is onder andere gebruikt als bedrijfskleding en voor klanten in een luxe variant uitgevoerd met een bont rand. De omslagshawl is te combineren met allerlei soorten kledingstukken en is tevens een geschikte vervanging voor een jas. 

 

Protestcoat van Monique van Heist - Hello Fashion

moeilijkheidsgraad ***

De protestcoat is geïnspireerd op de legerjassen die krakers vaak droegen in de jaren ‘80. Op de achterkant van hun jas schilderden ze vaak hun protestslogan. Deze protestcoat heeft een aan- of afritsbare lap stof op de achterkant, die je kunt gebruiken om je eigen protest op de schrijven, schilderen, borduren, wat je wilt. Je kunt de lap oprollen en vaststrikken met het bandje onder de rits. 

 

Volga rok van Avelon

moeilijkheidsgraad ***

Door zijn simpele silhouet maar uitwerking in details blijft de rok eindeloos te combineren. De ceintuur sluiting is geïnspireerd op de “wrap technieken” van de nomaden rond de noordpool. Het geeft de rok een gelaagdheid en zorgt voor detail vorming die de rok iedere keer anders doen ogen. 

 

Tijdelijk Modemuseum
Guus Beumer
EventArchitectuur
Maureen Mooren
Moniker

Dit project maakt deel uit van de programmalijn De Dingen en De Materialen en het dossier Materiaalinnovatie.

Mode heeft stilzwijgend het idee van vernieuwing vernieuwd door het verleden telkens opnieuw te verkopen als toekomst. Dit staat in schril contrast met de gedachte dat vernieuwing altijd voortkomt uit technologische innovatie.