Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

View on Fashion VI

Het Nieuwe Uniform

“Daarmee creëer je ‘belonging’ en ‘agency’ met een gevoel van inclusiviteit als resultaat.” 

Het Tijdelijk Modemuseum was voor Het Nieuwe Instituut aanleiding om over de kleding van haar eigen hospitality-team na te denken. Over een periode van twee weken heeft Pascale Gatzen een workshop gegeven waarbinnen het hospitality-team van Het Nieuwe Instituut hun eigen uniform heeft ontwikkeld. Deze laatste editie van View on Fashion gunt de bezoeker een blik achter de schermen van dit project. Van de eerste ideeschetsen via de deconstructie van bestaande kledingstukken tot de vervaardiging van de uiteindelijke prototypen.

View on Fashion V

Pauline van Dongen

“Als we kijken naar de wereld om ons heen, wordt alles steeds meer smart, steeds flexibeler en vloeibaarder. En eigenlijk vind ik dat mode daar ook op in moet spelen." 

De rode draad in de View on Fashion V met als titel ‘Body Informs Material Informs Body’ is de manier waarop Van Dongen door de jaren heen gebruikt heeft gemaakt van materiaal en haar zoektocht naar het dynamische karakter van materialen.

View on Fashion IV

Ivania Carpio

"Als jij en ik samen in een lege, volledig witte ruimte zouden staan, zou jij honderd verschillende mogelijkheden zien en ik zou honderd totaal andere mogelijkheden zien".

Voor het Tijdelijk Modemuseum heeft Ivania Carpio een witte ruimte gemaakt. Hier gaat de bezoeker naar binnen om zich te laten inspireren.

View on Fashion III

Pascale Gatzen

"Mode gaat over inspiratie. Het gaat over onze positie in de maatschappij en hoe wij ons verhouden ten opzichte van de ander."

In View on Fashion III laat Pascale Gatzen het project with light zien van friends of light, dat bestaat uit vijf geweven jasjes die zijn geproduceerd in de Hudson Valley, New York. Samen met lokale ambachtslieden ontwikkelde ze speciale garens. De jasjes zijn op vorm geweven en het ontwerp van ieder jasje komt voort uit de verbindingen tussen de verschillende weeftechnieken die zijn gebruikt. In de werknemerscoöperatie friends of light waar Gatzen onderdeel van is gaat het niet slechts over groeiende winstpercentages, zoals in de hedendaagse mode-industrie gewoon is, maar om het vervullen van de economische, sociale en culturele behoeftes van de leden.

View on Fashion III by Pascale Gatzen opent op 10 december tijdens de Thursday Night: On fashion and belonging.

 

View on Fashion II

Liselore Frowijn
“Prints zijn interessanter dan silhouetten.”

In View on Fashion II presenteert Frowijn haar prints op een monumentale schaal als onafhankelijke beelden. Gecombineerd met verschillende ontwerpen uit haar modecollecties, staat de ervaring van de kleurrijke en grafische prints centraal. Op 29 oktober 2015 tijdens de Creators' Night 'Prints!' vertelt Liselore Frowijn over de belangrijke rol die handgeschilderde en geborduurde prints vormen in haar werk.  Je eigen Liselore Frowijn tuniek maken? Dat kan in The New Haberdashery.   

View on Fashion I

Blommers en Schumm

"Vernieuwing, spanning en bevraging: het zijn enkel bijproducten van Blommers & Schumm’s échte ambitie: de fotografie interessant houden. Voor henzelf." 

De reeks start met de fotografen Anuschka Blommers en Niels Schumm, die in hun werk voortdurend de status quo van de modefotografie en tegelijkertijd de rol van het lichaam aan de orde stellen. De fotografen Anuschka Blommers en Niels Schumm vormen sinds 1996 een duo.

Het werk beweegt zich in een gebied tussen mode, fotografie en kunst, waarbij perspectieven steeds verschuiven en betekenissen veranderen. Zij publiceerden in magazines als Fantastic Man en The Gentlewoman. Hun foto’s bevinden zich in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en FOAM en worden in verschillende buitenlandse musea tentoongesteld.

Voor het Tijdelijk Modemuseum maken Blommers en Schumm een installatie voor View on Fashion I, op basis van hun eigen archief. Op 1 oktober 2015 spraken Blommers en Schumm over hun werk tijdens een Creators' Night 'Mode als Beeld' bij Het Nieuwe Instituut.

 
Tijdelijk Modemuseum
Guus Beumer
EventArchitectuur
Maureen Mooren
Moniker

Dit project maakt deel uit van de programmalijn De Dingen en De Materialen en het dossier Materiaalinnovatie.

Mode heeft stilzwijgend het idee van vernieuwing vernieuwd door het verleden telkens opnieuw te verkopen als toekomst. Dit staat in schril contrast met de gedachte dat vernieuwing altijd voortkomt uit technologische innovatie.