Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De gerecyclede groene spacer stof van Martijn van Strien komt uit zijn mphvs ONE | OFF collectie. Sommigen noemen het materiaal neopreen, anderen scuba, maar technisch gezien heet deze innovatieve stof Spacer Fabric.

Herkomst

Spacer bestaat uit een 3D-breisel dat is ontwikkeld om een luchtlaag te bewaren tussen twee lagen materiaal. Net als veel andere nieuwe materialen is het in eerste instantie ontwikkeld voor hightechtoepassingen in de luchtvaart en de medische wereld. Later werd het materiaal gebruikt voor sportkleding en tegenwoordig zie je de stof in vele modecollecties terug.

Recycling

Deze specifieke spacer stof uit de mphvs ONE | OFF collectie is gemaakt uit gerecyclede polyester van gebruikte PET-flessen. De flessen worden na gebruik ingezameld, op kleur gesorteerd en vermalen tot kleine deeltjes. Uit deze korrels wordt vervolgens garen geëxtrudeerd, net als bij ‘gewone’ nieuwe polyester gebeurt. Met dit garen wordt een breed scala aan materialen gebreid en of geweven.

Duurzaamheid

Door het gebruik van gerecyclede polyester in plaats van nieuwe polyester, wordt het gebruik van olie en water bij de productie van deze spacer fabric drastisch verminderd. Ook de uitstoot van CO2 is in dit proces een stuk lager dan bij het omzetten van ruwe olie in nieuwe polyester. Bij het sorteren van de PET-flessen wordt gelet op kleur, deze kleur blijft behouden in het productieproces, waardoor de spacer stof van ‘nature’ een lichtgroene kleur heeft, dat wil zeggen: zonder te verven. Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar duurzame manieren om stof te verven, maar het is aannemelijk dat niet verven de minst vervuilende optie blijft.

Kwaliteiten

De luchtlaag in het materiaal geeft de stof dikte en flexibiliteit, zonder dat deze zwaar wordt. Dat maakt deze spacer fabric uitermate geschikt voor wijde en sculpturale kleding, met een volume dat flexibel blijft en niet kreukt. De stof blijft perfect in de vorm staan die het bij constructie kreeg, dit werkt bijvoorbeeld heel mooi bij wijde rokken of puffy sweaters. Doordat het materiaal ademt is de stof erg comfortabel, ook als het warm is buiten. 

ONE | OFF

In de ontwikkeling van de mphvs ONE | OFF collectie bleek dit materiaal perfect voor de toepassing van een innovatieve, met laser gesneden constructietechniek. Het synthetische materiaal smelt precies genoeg op de snijranden om niet te rafelen, waardoor het kledingstuk niet meer afgewerkt hoeft te worden. De combinatie van materiaaldikte en flexibiliteit zorgt ervoor dat de connectors erg stevig zijn, en het kledingstuk net zo goed in elkaar houden als een traditionele stiknaad.

Compositie: 88% Gerecyclede PET, 12% Spandex

Gemaakt in Taiwan

Meer informatie over Martijn van Strien

Tijdelijk Modemuseum
Guus Beumer
EventArchitectuur
Maureen Mooren
Moniker

Dit project maakt deel uit van de programmalijn De Dingen en De Materialen en het dossier Materiaalinnovatie.

Mode heeft stilzwijgend het idee van vernieuwing vernieuwd door het verleden telkens opnieuw te verkopen als toekomst. Dit staat in schril contrast met de gedachte dat vernieuwing altijd voortkomt uit technologische innovatie.