Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

The New Haberdashery is een plek waar aandacht wordt besteed aan het maken en onderhouden van kleding en aanverwante (modische) voorwerpen. Dit wordt gedaan door tools aan te reiken zoals: kennis, materialen, patronen, fournituren, en producten om kleding te onderhouden. The New Haberdashery functioneert tevens als open atelier waar men onder begeleiding van ervaren makers met geselecteerde materialen direct aan de slag kan gaan met professionele apparatuur.

We bieden een assortiment van goede kwaliteit stoffen voor betaalbare prijzen waar de bezoeker mee kan werken, en een selectie van patronen van Nederlandse ontwerpers als Monique van Heist en Frans Molenaar, die overgenomen kunnen worden op papier of direct ter plekke uit stof worden gesneden. We willen je stimuleren om zelf aan de slag te gaan met het samenstellen van je eigen kledingstuk waar je, met wat aandacht en tijd, jaren plezier van kan hebben. The New Haberdashery geeft je informatie mee over hoe je een potentieel nieuw lievelings kledingstuk kan behandelen en verzorgen. Het gaat nu eenmaal niet slechts om de technieken die gebruikt worden, maar ook hoe de drager omgaat met het product dat hij maakt en draagt. 

Workshops

Tweemaandelijks geven sprekers, makers of specialisten een presentatie in The New Haberdashery, gevolgd door een workshop of andere activiteit. Leer met nieuwe technieken je oude kleding repareren of versieren. Zie 'activiteiten' voor alle New Haberdashery workshops. 

Dotted Suit project

workshop en prijsvraag

Kleding hoeft niet altijd nieuw, duur of mooi te zijn om waarde te hebben. Van jaruari tot april 2016 werkt The New Haberdashery samen met The Dotted Suit Project om de meest bijzondere verhalen te verzamelen over kledingstukken. Op zondag 17 januari gaf Esther Muñoz Grootveld een workshop. Tijdens de workshop was een fotograaf aanwezig die de deelnemers met hun favoriete kledingstuk zal fotograferen. De foto’s worden met het verhaal erachter op dottedsuit.com geplaatst.

Atelier

Een serie ontwerpen die je zelf kunt maken in het Tijdelijk Modemuseum

Winkel

Te koop bij The New Haberdashery is een assortiment van goede kwaliteit stoffen voor betaalbare prijzen waar de bezoeker mee kan werken, en een selectie van patronen van Nederlandse ontwerpers. Plus materialen, fournituren en producten om kleding te onderhouden.

Specials

Bijzondere materialen en stoffen van o.a. Claudy Jongstra en Martijn van Strien, te koop in The New Haberdashery.

Feature: maak het tuniek van Liselore Frowijn

In The New Haberdashery ligt het patroon en de stof voor een tuniek ontworpen door Liselore Frowijn. Het betreft een kenmerkend ontwerp binnen haar signatuur vanwege de stofkeuze en het silhouet. In haar werk speelt Frowijn met lagen en prints; dit volumineuze transparante silhouet fungeert als bovenlaag in haar eerste collectie met gedessineerde catsuits uitgevoerd in lycra. 

Feature: maak de Protestcoat van Monique van Heist

De protestcoat is geïnspireerd op de legerjassen die krakers vaak droegen in de jaren ‘80. Op de achterkant van hun jas schilderden ze vaak hun protestslogan. Deze protestcoat heeft een aan- of afritsbare lap stof op de achterkant, die je kunt gebruiken om je eigen protest op te schrijven, schilderen, borduren, wat je wilt. Je kunt de lap oprollen en vaststrikken met het bandje onder de rits. 

"Whoops!" Fantastic Man artikel over vlekken

In nummer 19 van Fantasic Man een uitgebreid artikel over vlekken: "As long as there is grass, wine or barbecue sauce, there will be the need to wash clothing."

Tijdelijk Modemuseum
Guus Beumer
EventArchitectuur
Maureen Mooren
Moniker

Dit project maakt deel uit van de programmalijn De Dingen en De Materialen en het dossier Materiaalinnovatie.

Mode heeft stilzwijgend het idee van vernieuwing vernieuwd door het verleden telkens opnieuw te verkopen als toekomst. Dit staat in schril contrast met de gedachte dat vernieuwing altijd voortkomt uit technologische innovatie.