Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Neffa is opgericht door modeontwerpster Aniela Hoitink. Hoitink houdt zich voornamelijk bezig met de innovatie van textiel. Door een multi- en interdisciplinaire manier van werken wil ze de manier waarop wij textiel gebruiken veranderen. Ze ziet textiel als een verlengstuk van de huid. Ze onderzoekt hoe textiel in de toekomst kan worden gebruikt en wat daarvan de consequenties zijn. Met behulp van technologie en microbiologie verandert en verbetert zij de eigenschappen van textiel waardoor het op verrassende manieren toepasbaar is.

Neffa heeft als doel om innoverende technieken begrijpelijk te introduceren bij het publiek en toegankelijk te maken voor een bredere doelgroep. Een van de resultaten van haar onderzoek is de Chameleon Mood Scarf. Het patroon van de sjaal reageert op stemming, omgeving en temperatuur en past zich aan de gebruiker aan.

Hoitink initieert projecten, maar werkt ook vaak in opdracht. Opdrachtgevers zijn veelal bedrijven die een toepassing zoeken voor hun innovatieve materialen of technieken. Doordat Hoitink zich buigt over de toepassing van de technologie, ontwikkelt ze nieuwe toekomstmogelijkheden voor textiel. Partners van Neffa zijn onder andere Universiteit Utrecht, Universiteit Hasselt onderzoekscentrum IMEC en het bedrijf Elasta.

Opgericht: 2004

Locatie: Amsterdam

Tijdelijk Modemuseum
Guus Beumer
EventArchitectuur
Maureen Mooren
Moniker

Dit project maakt deel uit van de programmalijn De Dingen en De Materialen en het dossier Materiaalinnovatie.

Mode heeft stilzwijgend het idee van vernieuwing vernieuwd door het verleden telkens opnieuw te verkopen als toekomst. Dit staat in schril contrast met de gedachte dat vernieuwing altijd voortkomt uit technologische innovatie.