Radical compassion

In reactie op het paradigma binnen de huidige mode industrie heeft Gatzen een alternatieve modeopleiding vorm gegeven binnen de Parsons School of Design in New York. Gatzen laat haar studenten onderzoek doen naar de relatie tussen mode en realiteit. “We drukken ons uit door middel van onze kleding en mode is het aspect dat ons verbindt. In het samenzijn ervaren we die unieke kwaliteit van wie we zijn. Het is de plek waar we keuzes maken en daar waar openheid is, inspireren we elkaar. Omdat we geraakt zijn door de kwetsbaarheid, of de schoonheid. De mate waarin we toegankelijk zijn voor anderen.

En de schoonheid is nooit de grote schoonheid, ‘the glossy one’, maar het is altijd het onverwachte. De werkelijke kwaliteit van de verbinding ligt in de openheid waarin we niks kunnen reduceren. Waarin we geen controle kunnen uitoefenen.

Veel van mijn studenten worden niet eens mode ontwerper. Wat ze ontdekken is waar ze blij van worden. En als je blij wordt van wat je doet, dan heb je zo veel te geven. Dan heb je ruimte voor andere mensen. Dan is samenwerken geen vraag meer want je hebt elkaar nodig. Als we ons hier nu allemaal bewust van zouden worden dan creëren we met zijn allen plotseling een hele andere wereld; een wereld waarin we samen zijn en waar we onszelf thuis voelen en herkennen als onderdeel van elkaar.”

Charlotte Corstanje