Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Maar je bleek je te vergissen?

‘Ja, na enig onderzoek ben ik tot de conclusie gekomen dat mode toch een discipline is waar architecten zich niet aan waagden. In ieder geval heb ik er in de collectie geen sporen van terug kunnen vinden.

Wat ze wel deden – misschien haast onbedoeld – was het vastleggen van de mode van hun tijd, af en toe tot in de fijnste details. Die representaties van mode trof ik in allerlei, vaak prachtig uitgewerkte presentatietekeningen van hun ontwerpen. Een winkelend, flanerend, rondkijkend of poserend publiek zorgt in hun schetsen voor een levendig beeld. Uiteindelijk heb ik ruim dertig tekeningen geselecteerd. De uitkomsten zijn heel divers; van sleepjapon tot minirok, van avondjurk tot spijkerbroek. De catwalk van de architectuurtekening laat mensen zien die zich op hun paasbest hebben aangekleed, maar ook de casual mode van de straat. En de interventies van enkele jonge ontwerpers en kunstenaars, die in hun bijdragen op het archief reageren, trekken de tentoonstelling naar de mode van dit moment.’

 

Tijdelijk Modemuseum
Guus Beumer
EventArchitectuur
Maureen Mooren
Moniker

Dit project maakt deel uit van de programmalijn De Dingen en De Materialen en het dossier Materiaalinnovatie.

Mode heeft stilzwijgend het idee van vernieuwing vernieuwd door het verleden telkens opnieuw te verkopen als toekomst. Dit staat in schril contrast met de gedachte dat vernieuwing altijd voortkomt uit technologische innovatie.