HACKED is een project waarin ontwerpers Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum sinds ruim een jaar gezamenlijk optrekken. HACKED is vooral een antwoord op de groeiende macht van de fast fashion ketens, die de positie van de zelfstandige ontwerper hebben gereduceerd tot die van een onbetaalde ideeënleverancier. Het huidige modesysteem, waarin snelheid van productie, distributie, verkoop en consumptie het hoofddoel is, wordt door deze ketens steeds verder geperfectioneerd. Mode volgt in de ketens niet meer de regelmaat van seizoenen, maar wordt een product van maanden of zelfs weken. Waar mode en vluchtigheid nooit ver uiteen lagen, lijken ze nu synoniem geworden.

HACKED wil juist vertraging veroorzaken, om zo waarde toe te kunnen voegen. De dolgedraaide machine van de mode verkwist immers niet alleen de oorspronkelijke concepten van ontwerpers, er wordt ook gesmeten met grondstoffen, productiemiddelen, werkkracht, pr-campagnes, retailruimtes én met het waardebesef van de consument. Door vertragingstactieken te onderzoeken en ze op de keten toe te passen introduceert HACKED een nieuwe ontwerpstrategie.

Van Slobbe en Van Benthum zijn ondergedoken in het productiesysteem en hebben de hand gelegd op restpartijen die de ketens op hun productieplekken achterlaten. Met deze kledingstukken en onderdelen van tassen en schoenen zijn ze aan de slag gegaan. Door handmatig een laag over de ‘prefab’ basis heen te leggen, krijgen de stukken weer het handschrift van de ontwerper. Dat handschrift zorgt bovendien voor een samenhangende collectie die nu het prijsniveau kan hebben waarmee de ketens tot dusver alle concurrentie wisten uit te sluiten. Het machtige systeem is gehackt. En door zijn veelzijdige agenda biedt het initiatief de mogelijkheid om het gesprek te voeren over thema’s als overproductie, auteursrecht, verspilling, upcycling en de eigenlijke betekenis van het kledingstuk.

Lees het HACKED Manifest

Interview Alexander van Slobbe Francisco van Benthum

Interview Alexander van Slobbe Francisco van Benthum, met ondertitels

Monique van Heist, HACKED